To do or not to do…. water drinken tijdens de les

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Dat vocht dien je regelmatig aan te vullen anders raak je uitgedroogd met alle gevolgen van dien.In de Martial Arts is het over het algemeen niet gebruikelijk om water te drinken tijdens de les.In principe verlaat je de mat alleen maar als er een soort van noodgeval is. Als je je bv heel ziek voelt ineens of een verwonding of blessure hebt. Water drinken hoort daar niet bij. Het is niet zo dat als je uitgedroogd bent je dat oplost door op dat moment even een paar slokken te drinken. Vaak gaat het om een soort van behoeft of om je droge mond of keel te smeren.

Als je uitgedroogd bent (wat je van een aikidotraining echt niet wordt..) dan is er meer nodig dan een paar slokjes uit de bidon.

Zijn er dan uitzonderingen? Tuurlijk! Als je ineens niet lekker wordt of hoofdpijn krijgt. Wat doe je in zo’n situatie? Vraag de leraar of je even de mat kunt verlaten. Ga dan naar de kleedkamer en drink daar even iets. Zo heeft niemand er last van. Dan treedt het toepasselijke begrip “als er een schaap over de dam is..” ook niet op.

Wat kun je doen om de training vol te houden zonder te drinken? Drink voldoende voor de training en voldoende na de training. Dan is de kans groot dat je de training zelf wel overleeft.

Laten we er samen op letten. Het is een stukje etiquette. Er is een tijd en plaats voor alles.

(73)

One thought on “To do or not to do…. water drinken tijdens de les

 1. Wat grappig!
  Na de vrije training van afgelopen zondag haalde ik dit voorbeeld van water drinken nog aan.
  Ik heb mijn training voor het grootste gedeelte op Curacao genoten
  Dojo was laag, 1 houten garage deur en 2 wand ventilatoren waren onze ventilatie. Het was er altijd warmer dan 30 graden celsius
  De verleiding was inderdaad groot om tijdens de les even te vragen om water te mogen drinken. Dat werd ook altijd toegestaan, echter….
  We maakten er zelf een ‘ding’ van om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen en uiteindelijk om dit tijdens de trainingen niet meer te doen
  Het is niet echt nodig, vaak was het een excuus om even rust te nemen.
  Je kunt jezelf trainen om dit niet te hoeven doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *