Vierkant wordt rond

In Aikido zijn er veel technieken die je moet leren en die je moet laten zien tijdens een examen om een hogere graad te behalen. Je blijft deze technieken je hele leven beoefenen, maar na verloop van tijd zul je merken dat de manier waarop je ze uitvoert en ervaart verandert.

Als we het hebben over “het vierkant”, bedoelen we de basis van zowel de techniek als het niveau waarop je je bevindt. Je kunt altijd verder groeien en leren vanuit deze basis. Zonder een stevige basis kun je niet naar een hoger niveau gaan. Het zou als los zand zijn, instabiel en zonder echt begrip van wat je doet. Het kost tijd om diep inzicht te krijgen in Aikido. Dus, als je de basistechnieken onder de knie hebt, betekent dat niet dat je Aikido volledig beheerst. Het is een levenslang pad van leren en groeien.

Aikido leert je niet alleen technieken, maar ook over jezelf. Het leert je hoe je omgaat met spanning, stress, teleurstelling, weerstand, conflicten, enzovoort.

Een vierkant heeft scherpe hoeken en rechte lijnen, zoals een vierkante balk die moet worden omgevormd tot een ronde mast voor een boot. Het kost veel moeite om het vierkant glad te schaven tot het rond is. Dit proces gebeurt ook in Aikido. Je werkt aan jezelf, je polijst jezelf. En dit proces herhaalt zich telkens weer. Als je als beginner de eerste technieken onder de knie hebt, begin je aan de volgende fase. Het blijkt dan dat de controle die je had goed was voor je eerste niveau, maar niet genoeg voor het volgende niveau, waar bijvoorbeeld meer snelheid of kracht vereist is. De mooie ronde mast wordt plotseling weer vierkant en het hele proces begint opnieuw. Maar elke keer wordt het eerste proces mooier en glanzender. Op deze manier maak je steeds vorderingen in zowel Aikido als in je persoonlijke ontwikkeling.

Aikido is een kunst, en kunst verandert voortdurend. Denk maar aan de grote schilders. Ook zij begonnen met eenvoudige penseelstreken en ontwikkelden zich verder, probeerden nieuwe wegen uit. Wat vandaag de juiste weg lijkt, kan morgen anders zijn. Dit is wat Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido, ook uitdroeg. Het is een voortdurende ontwikkeling zonder einde in zicht. We kunnen altijd blijven schaven en polijsten, ongeacht op welk niveau we ons bevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *