De mat is de wereld.. Een utopie?

In januari 2020 schreef ik een blog met de naam: De mat is de wereld. Daar denk ik de laatste tijd over na. Is de mat wel de wereld? Als ik het stukje herlees, lees ik mooie dingen. Deze gebeuren nog steeds op en rond de mat bij Ima Juku, geen veranderingen.

Dit was de zin die me aan het denken zette: “De mat is de wereld, een dagelijkse omgang met elkaar op een prettige en ontspannen manier met alle blijdschap en frustraties die daarbij horen.”

Ja! We gaan op deze manier met elkaar om op de mat. Frustratie (soms) als het niet lukt en een goed gevoel als het lekker loopt. We trainen echter wel in een beheerste omgeving. De opdracht is duidelijk, de aanval afgesproken en over het algemeen is de uitvoering compleet duidelijk. Geen verrassingen. Dus veel mogelijkheden om de technieken van Aikido echt te leren. Werkt iemand niet mee, dan wordt daar iets van gezegd. Een van de principes is toch immers harmonie! Samenwerken, synchroniseren met elkaar. Dus opnieuw en nog beter samenwerken, oog voor elkaar. Competitie is niet aanwezig in Aikido, op geen enkel vlak!

Nee, dan de echte wereld. Van het nieuws word je niet heel vrolijk momenteel. Veel serieus gedoe waarbij veel slachtoffers te betreuren zijn. Oplossingen liggen ver weg.

Dichterbij verloopt het wellicht ook niet allemaal harmonieus. Thuis, op het werk of in de politiek. Er zijn altijd andere belangen of ideeen en we zijn blijkbaar niet in staat om deze met elkaar overeen te laten komen en tot een consencus te komen. In plaats van samen te werken, werken we elkaar tegen om zo ons eigen belang te laten gelden.

Nee, dan ik… 30 jaar Aikido, ik ben vast meester in het harmoniëren, op en buiten de mat. Ehh, nou nee. Ook ik wil mijn eigen belang wel eens laten gelden. En als ik toch in de samenwerkmodus sta… dan staat de ander dat niet.

Dus of de mat de wereld is bij Aikido? Het zou de wereld goed doen om zo te werken zoals we op de mat werken. Het doet ons goed om in die utopische wereld op de mat te werken met elkaar. En misschien nemen we er wel iets van mee naar buiten en wordt die wereld een betere plek om te leven. Gelukkig doen we in ieder geval bij Ima Juku onze stinkende best en proberen we de echte wereld even buiten de deur te houden.

Hoe denk jij daarover?

(19)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *