Ukemi.. Alweer..

Ukemi is een steeds terugkerend fenomeen en onlosmakend verbonden met Aikido.

 

Uke = ontvangen en mi = lichaam, kortom: ontvangend lichaam. Wat wordt er ontvangen? De techniek en de energie van de nage, de andere helft van het Aikidoduo. Je kunt ukemi grofweg verdelen in drie delen:

Van links naar rechts: aanval – gezamenlijk – rol/val/klem

Het belangrijkste deel is het middelste gedeelte. Daar zorgt de uke voor zichzelf en voor de nage. De uke faciliteert de meegaande beweging die samenwerking tot doel heeft. Nage kan op deze manier optimaal de techniek bestuderen en dat geldt ook voor de uke. Deze laatste krijgt meer inzicht over hoe de techniek verloopt.

Tegenwerken, frustreren, stopzetten is niet de bedoeling. De uke biedt gepaste weerstand die in dienst staat van de samenwerking. Gepaste weerstand betekent dat je niet slap bent en gewoon neervalt maar dat je voor een stevige structuur voor beiden zorgdraagt. Daarnaast positioneert de uke zich in het middenstuk zodanig dat deze ook in staat is om de eindfase veilig te ondergaan, de rol, val of klem. Eigenlijk wil de uke eerder op de voor hem/haar beste positie zijn  zodat de uke zich kan voorbereiden op een veilige exit. Mocht uke eerder zijn is het niet de bedoeling dat de uke de techniek overneemt. Dat is een vorm van competitie en behoort niet tot de basisprincipes van Aikido. Uiteraard is de nage verantwoordelijk voor de uke indien deze niet op het juiste moment de juiste positie voor een veilige exit bereikt. Op deze manier blijven blessures zo goed als uit.

De ukemi dient goed bestudeerd te worden om zo, samen met de nage, tot een complete connectie te komen.Ukemi gaat niet alleen maar over het raken van de mat! Het gaat over de ontwikkeling van verhoogd bewustzijn en sensitiviteit m.b.t. de bewegingen van de partner. 

Kokoro is van wezenlijk belang tijdens de ukemi, je vertrouwt erop dat je partner je niet blesseert. Het vraagt op een open geest en hart. Je dient ontvangend te zijn en je te kunnen aanpassen, bereid zijn om te leren.

Het verbindt je met je partner, het gaat om aanvoelen van energie en intenties. Het maakt je weerbaar, veerkrachtig en verhoogt bewustzijn van je lichaam, je partner en het moment.

Bedenk: Ukemi is niet alleen fysiek. Het is een reis van het hart en de ziel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *