Sensitief samenwerken

“Aikido is een bewegingskunst.” Dit wordt vaak gebruikt om uit te leggen wat Aikido is. Veel mensen zien in Aikido geen martial art terwijl het juist een zeer subtiele krijgskunst is. Bij Aikido gaat het wel degelijk om bewegen en dat doe je samen. Leren doe je stapsgewijs beginnend met een statische stilstaande houding. De een pakt de pols vast van de ander. Aikido wordt ook wel gekenmerkt door kata training. Je spreekt van te voren af wat er gebeurt en hoe het eindigt. Zo wordt de techniek ook voorgedaan en uitgelegd door de leraar. Beide partijen weten dus precies wat er gaat gebeuren. Kata training is overigens niet Aikido eigen. Vele krijgskunsten kennen kata-vormen waarin zelfs competitie wordt gehouden.

Om iets nieuws te leren is het wenselijk dat je samenwerkt. Nu is samenwerken iets dat op verschillende niveaus mogelijk is. Beginners werken samen omdat er anders nauwelijks iets mogelijk is zonder excessief geweld te gebruiken. Een gevorderde werkt samen met een beginner om er voor te zorgen dat de beginner geen blessures oploopt of dat het onmogelijk is om iets te leren. Gevorderden werken samen om blessures te voorkomen en het maximale uit de training te halen. Ook dmv samenwerken kun je elkaars zwakheden ontdekken.

 

Ai betekent o.a. harmoniëren maar ik zie het ook als de juiste manier van samenwerken. Uiteindelijk gaat het erom dat de aanvaller een oprechte aanval uitvoert en dat de verdediger met de juiste techniek, timing, afstand en lichaamsverplaatsing de aanval neutraliseert  en voor beide tot een goed einde brengt. 

En dus moet je beide sensitief zijn. In de aanval er voor zorgen dat je je partner niet blesseert maar ook als nage als je de techniek uitvoert. 

Je hebt wel als taak de aanvaller niet te blesseren. (Zou dat niet een mooie uitleg zijn voor wat Aikido is?)

Maar zeker ook als je statisch werkt. De nage gaat naar links en de uke gaat naar rechts. Dat getuigt niet van samenwerken en aanvoelen. Of je wordt dusdanig vastgegrepen dat je niet meer kan bewegen. Een gevorderde Aikidoka laat zich hopelijk niet meer zo vastgrijpen of het moet een doel hebben.

Het vereist concentratie (focus) om te voelen welke richting je partner op gaat. Ook dat geldt voor beide partijen. Je moet je aanpassen als dat nodig blijkt te zijn. Na veel training worden de bewegingen beter begrepen. 

Toch blijft het een uitdaging omdat bijvoorbeeld het tempo omhoog gaat of de aanvallen worden sneller en scherper. Alles wordt subtieler en daardoor blijft het moeilijk om elkaar goed te volgen. Er is dus continu veel training nodig.

Laten we zo sensitief mogelijk samenwerken en te voelen wat de ander wil.

blog sensitief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *