Aikido kyu examens

Examens bij Ima Juku - de kyu graden

Toen Aikido ontstond was er eigenlijk geen gradensysteem. Deze is pas later door de zoon van de grondlegger in het leven geroepen. Het was een onderdeel van het structureren van het 

levenswerk van Morihei Ueshiba door zijn zoon Kisshomaru.

 

Een gradensysteem heeft meerdere doelen:

  • Het groeperen van technieken die bij een bepaalde graad horen
  • Erkenning van een bepaald niveau
  • Opbouw in moeilijkheidsgraad
  • Stimulans om verder te komen
  • Er voor zorgen dat een traject een bepaalde tijd duurt

Hoe kom je aan je kennis?

De leraar draagt de kennis over aan de leerlingen. Deze kennis bestaat uit techniek, vaardigheden, principes, etiquette etc. De kyugraad student (mudansha) leert bovengenoemde zaken op basisniveau. Het aantal technieken die geleerd worden tot de zwarte band zijn er teveel om in korte tijd aan te bieden. Daarnaast beoefen je ook altijd technieken die niet tot jouw niveau 

behoren. Een hele uitdaging dus! Een jaar is te kort om elke student op maat te bedienen. Dat betekent dat je zelf ook moet oefenen. Dit doe jij tijdens vrij trainen onder de les en zeker na de les. Ook thuis is droog oefenen belangrijk om de stof je eigen te maken.

 

Naarmate je stijgt in de kyugraden, wordt het aanleren van een techniek makkelijker omdat 

gebruikte principes of bewegingen wellicht al getraind zijn bij andere technieken.

 

Nu zou je kunnen zeggen: “Wat een gedoe, laat die examens maar, ik kom alleen maar trainen.”

Groeien in graad betekent dat je bewust bezig bent met het je eigen maken van Aikido. Je laat je eigen ontwikkeling zien aan je leraar en medestudenten. Bij een bepaald niveau hoort een bepaalde graad en wordt er verwacht dat je dat laat zien. Testen hoort nu eenmaal bij een krijgskunst.

Wanneer ben je er “klaar voor”?

  • Je kan de gevraagde technieken uitvoeren zonder nadenken
  • Je hebt voldaan aan de vereiste uren en eventuele tijd die bij de graad horen
  • Er is continuïteit in je training, in principe ben je er elke week
  • Je laat zien in vrij trainen dat je actief bent met het oefenen voor je examen (ook na de les)

 

Op een gegeven moment word je uitgenodigd voor een proefexamen. Dit examen wordt afgenomen door de leraar of door de assistenten. Als dat examen goed wordt bevonden kun je deelnemen aan het echte examen. Deze wordt afgenomen door de leraar. De periode voor het examen ben je er elke les.

De basistechnieken horen in het vierkant als je Aikido classificeert in het vierkant, de driehoek en de cirkel. Ook wordt de term Shu Ha Ri gebruikt. Beheersen is een krachtige term die vaak subjectief is. In dit geval betekent het dat je een techniek kunt uitvoeren zonder er bij te hoeven nadenken en dat de vorm zichtbaar is bij de uitvoering. Er is dus een basiskennis nodig en die wordt beoordeeld door je leraar. Daarna groei je in je graad en als de technieken vertrouwd voelen ben je waarschijnlijk klaar om je volgende graad te halen. Over de basis in het vierkant doe je met regelmatig trainen tussen de 8 en 10 jaar als je 2x per week traint. Daarna kun je op voor je zwarte band (Sho-dan). In principe zijn er 3 momenten per jaar om examen  te doen. Zorg jij dat je er klaar voor bent?

 

Het traject van de zwarte banders (Yudansha) ziet er anders uit. Er zijn geen zwarte band technieken. Dan gaat het meer over de toepassing van de basis. Hierover komt een andere blog in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *