Online trainen, Wat levert het nu (niet) op?

De eerste voorzichtige stappen in online training zijn gezet. Uitzoeken welke technische middelen er nodig zijn en het onderzoeken van de beste locatie thuis behoren inmiddels tot een succesvol afgesloten voortraject.

De volgende stap is om een ieder in de juiste mindset te krijgen. Thuisonderwijs, online vergaderen, veel bellen, iedereen heeft er mee te maken in deze maffe tijden. Wij zijn nog van de generatie dat fysiek met elkaar afspreken de gewoonste zaak van de wereld is. Dan komen er ineens verregaande maatregelen die er voor zorgen dat de dojo ineens plotsklaps gesloten wordt. Een onzekere trainingstijd staat voor de deur. Lesgeld wordt gestopt (voor sommigen een stok achter de deur). Voor mij betekent het dat ik op zoek ga naar mogelijkheden om de connectie met en binnen de groep gecontinueerd kan houden. Hoe blijven we fysiek in beweging in deze tijd waarin we voornamelijk gebonden zijn aan de grenzen van ons huis.

Ik denk dan direct aan het boekje “Be lively, right here, right now” van Suganuma Sensei. Daarin schrijft Sensei over dat de dag een voorbeeld van het leven is, een leven in het klein. Dat elk moment een moment is dat nooit meer terugkomt. Geniet daarvan met volle teugen. Ook in lastige tijden van social distancing. Ook daarvan gaan momenten voorbij die niet meer terugkomen.

Online training is de enige manier om de training nu gezamenlijk te houden. Dit vergt discipline en doorzettingsvermogen. De inhoud van de trainingen zijn ook anders omdat we geen maatje hebben om te oefenen. Het gebruik van wapens is ook nieuw gezien dat bij Ima Juku geen vast onderdeel van het curriculum is. Jo’s en bokkens worden afgestoft en kata’s worden geleerd of weer opgehaald. Taisabaki (lichaamsverplaatsingen) worden intensief geoefend. Ingewikkeld soms om het in spiegelbeeld te zien en na te doen. Een nieuwe wereld is het oefenen van technieken zonder partner. Zeker de ukemi is een uitdaging! Tip is om het gewoon te doen. Oefenen tot er een nieuwe opdracht of uitleg komt. Doe een oefening 100x of zelfs 200x. Je bent in beweging en zorgt er uiteindelijk voor dat je er beter in wordt!

We doen het goed zo! Zijn we bezig en zien we elkaar. We drinken na afloop thee. we verliezen op deze manier niet het contact met elkaar.

Over een poos komen we weer bij elkaar in de dojo en zul je zien dat we de draad zo weer oppakken.

Wat levert het niet op? Tja, echt fysiek contact natuurlijk!

Heb je nog niet meegedaan met de online training? Vraag je af waarom niet!

(144)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *