Corona in de wereld, maar ook Aikido

Het zijn barre tijden. De wekelijkse toegang tot de gemeentelijke gymzaal wordt ons noodgedwongen ontzegd. Onze zware, doch zo geliefde matten, kunnen we niet leggen voor God weet hoe lang. Ons nuchtere volk heeft besloten tot een gedeeltelijke onthouding van fysiek contact. Voor ons Aikidoka betekent dat een onvermijdelijke stop met onmiddellijke ingang. Hoe vanzelfsprekend was het om de gang naar de dojo te ondernemen. Met elkaar in de auto te stappen en al keuvelend over de dagelijkse gang van zaken of over de mysterie van onze zo gekoesterde krijgskunst tot in klein detail te bomen.

En dan komt er plotsklaps een onzichtbare bug die bijna het hele sociale leven volledig platlegt. Ineens komt mijn verpletterende bericht in de groepsapp dat de dojo tot nader order op Lock Down gaat. Ineens zit je thuis op de bank voor je uit te staren hoe je de geblokte Aikidoavonden moet doorbrengen. En dan blijkt er ineens licht in de pikzwarte duisternis te zijn. Internet blijkt ineens een alles bij elkaar brengend medium te zijn. Opdrachten om te trainen stromen binnen via de Dojo Cho.

Kwart voor acht, in de benen en hup deelnemen aan de warming-up. Mensen maken ruimte, tafels en stoelen gaan aan de kant terwijl de verbouwereerde huisgenoten meegenieten van dit spektakel. Ineens staan er mensen in de woonkamer of keuken of wat voor ruimte dan ook hun warming-up te doen met het gevoel dat ze niet alleen zijn. Ergens in andere huizen binnen een straal van 20 korte minuten staan er meer zich solo uit te sloven. Maar schijn bedriegt! We zijn samen! Filmpjes van de 21 jo kata worden bekeken en nagedaan. Wellicht sneuvelt er ergens een laaghangende lamp door een zwaaiende bokken of zwiepende jo. Het mag de pret niet drukken.

Daarna digitaal samen aan de Japanse groene thee. Op een meter afstand van elkaar kijken we naar onze lachende gezichten op een beeldscherm. Alleen en toch samen! Een koekje balanceert de soms ietwat wrange smaak van de thee en ook de chocolade eitjes mogen niet ontbreken in deze barre dagen. Vragen worden gesteld en we brengen elkaar op de hoogte over hoe de dag er momenteel uitziet. Voor iedereen is het anders dan normaal. Ook deze training is anders maar toch zijn we verbonden.

(198)

5 thoughts on “Corona in de wereld, maar ook Aikido

 1. Super fijn Arjan. Het hele leven is een gevecht tegen je zelf. Daarom zo fijn om bij de club te horen 💪. Speciale dank aan Henk B en Martijn v B voor jullie hulp en vriendschap!

 2. Het is byzonder met zo,n groep verbonden te zijn al ben ik er pas bij gekomen het voelde direct thuis te zijn .

  De wereld staat op zijn kop het universum dwingt ons om weer samen te zijn het is wrang als dit zo moet gaan het is voor velen hard als men hun geliefde moet laten gaan door deze verwoestende vires maar ook hier komen wij met zijn allen doorheen en hopelijk hebben wij er van geleerd en denken meer aan elkaar de liefde overwint alles het komt zoals het komt en ja het komt weer goed.🙏

 3. Nog meer dan anders ervaar ik hoe belangrijk aikido en ons clubje bij elkaar is voor me. Fijn als de dag komt dat we écht weer samen kunnen trainen. Stay healthy people!

 4. Ondanks deze vreemde en soms beangstigende tijden en het gemis van de fysieke trainingen in de dojo, kijk ik elke keer ook uit naar de opdrachten en filmpjes die we mogen ontvangen. Met een grote glimlach verwelkom ik de berichtjes van onze Sensei.
  Misschien kunnen we in de nabije toekomst zelfs wel via een video verbinding met elkaar de training van onze Sensei real live volgen en met hem meedoen. Dat zou ons nog weer een stapje “dichter” bij elkaar brengen denk ik.
  De hartelijke groeten allemaal en veel gezondheid toegewenst.

 5. En we zijn inmiddels al 3 online trainingen verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *