(Niet) Trainen met een blessure

Een ieder die fysiek bezig is loopt wel eens tegen een blessure op. De een wat vervelender dan de ander. Mocht dit uitmonden in een huisartsenbezoek dan is het advies vaak om tijdig te stoppen met de fysieke bezigheden. Ook een fysiotherapeut zal wellicht tot deze conclusie komen. De vraag is echter: waardoor is de klacht ontstaan en in hoeverre volg je het advies op zonder verdere schade aan je lichaam te veroorzaken?

Elke blessure heeft een oorzaak. Soms een hele simpele, direct aanwijsbare zoals een verkeerde beweging, soms zit het probleem wat dieper en beweeg je structureel verkeerd, belast je een spier of gewricht verkeerd of ben je te ruw of te stijf in je bewegingen.

Een korte zoektocht op internet levert een schat aan informatie op als het gaat om blessure behandeling. Tips als: neem rust, ga naar de fysio, bouw weer rustig op, zoek vervangende activiteiten etc.

Waar je enorm voor moet oppassen is dat een blessure niet chronisch wordt, dan ga je er heel lang last van houden en kom je wellicht niet meer op hetzelfde niveau terug.

Luister naar je eigen lichaam is mijn advies! Je weet vaak zelf het best wat je wel en niet kan. Mijn eigen ervaring is dat je vaak toch meer kan dan dat je zou denken. Als ik een blessure heb dan probeer ik dat zoveel mogelijk te ontlasten. Dat betekent misschien niet rollen. Of bepaalde technieken niet doen. In dat laatste geval kun je natuurlijk wel een techniek oefenen die je wel kan doen. Daarnaast biedt een periode van blessureleed juist een mogelijkheid om de problemen die zijn ontstaan verder te onderzoeken. Hoe is de plaatsing van de voeten (uiteindelijk de basis van de rest van de bewegingsketen), hoe verplaats je je lichaam (Taisabaki) en bovenal hoe neem je ukemi? Dat rollen een zware belasting voor het lijf is moge duidelijk zijn, maar blokkeren in een beweging levert voor een gewricht beduidend meer druk op dan een redelijke rolbeweging. Vaak zien we in de literatuur over blessures twee zaken naar voren komen, enerzijds overtraining en ondertraining, anderzijds een verkeerde beweging. Dat laatste is de meest duidelijke oorzaak en geeft een directe blessure op, een verdraaide enkel, knie, elleboog of schouder voel je direct en dwingt je te stoppen. Juist dan is stilzitten of immobiliseren niet de beste oplossing, lekker in beweging blijven des te meer.

Bij overtraining ben je te veel bezig met het trainen van een lijf, bij aikido is dat eigenlijk niet mogelijk, omdat de extreme belasting niet voorkomt. Dat risico zie je bijvoorbeeld bij schaatsers of wielrenners, die wel langdurig, extreem belasten. We kunnen dus allemaal zo vaak trainen als we kunnen!

Het risico van ondertraining (of slechte voorbereiding) is des te groter. Dat zie je als mensen met weinig trainingsuren naar een hardloopwedstrijd komen. Bij aikido is het risico dat je verwacht de bewegingen (zowel als nage, maar vooral als uke) te kunnen maken die je gewend was te doen, maar na een periode van minder trainen, ziekte of vakantie, weer een beetje moet opbouwen. Wanneer je niet regelmatig traint, raken je spieren en pezen de training weer kwijt en ben je minder flexibel dan je zou denken, waardoor je het risico op blessures vergroot.

Een korte uitleg naar mij over je blessure voor de training is meer dan genoeg. Een stukje tape om een pols of op een schouder (op het pak) is voor mensen meer dan duidelijk. Wat in ieder geval vaak wel kan is de warming-up meedoen. Mocht er een oefening komen die je vanwege je blessure niet kan doen dan kun je altijd even een andere oefening doen.

Daardat je zo toch meedoet aan de training heb je gewoon je wekelijkse activiteit. Zo heb ik het 25 jaar gedaan en is me in een geval van een blessure altijd goed bevallen.

Wil je blessures zoveel mogelijk voorkomen? Probeer vaker te trainen, train op een intensiteit welke bij je past op die dag (afhankelijk van temperatuur, werk en slaap), slaap regelmatig en probeer op de dagen dat je niet op de mat staat je lichaam in beweging te zetten. Zoek maar eens op internet naar de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, 30 min, per dag, matig intensief, naast je normale dagelijkse werk (en ja dat geldt dus ook voor een postbode). Je zal merken dat dit wonderen doet voor je dagelijks functioneren en je met aikido minder snel uitgeput zal raken en bovenal, je voorkomt blessures!

Wat is het alternatief? Thuisblijven…

In samenwerking met Remco Blok, Ergotherapeut en Yudansha bij Ima Juku

(31)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *