Het kiezen van een sportieve bezigheid leidt dezer dagen tot keuzestress. Er is zoveel te doen tegenwoordig! Advertenties spetteren overal vanaf met de meest waanzinnige aanbiedingen. “Word lid en krijg de eerste drie maanden gratis”. Een aanbieding die je haast niet kan laten lopen. Menig sportschool probeert mensen op deze manier over de streep te trekken, hopend op een grote groep sporters want de rekeningen moeten worden betaald. Veel mensen die een sportschoollidmaatschap hebben maken er niet optimaal gebruik van, een aantal zelfs helemaal niet. Het pasje ligt in de lade. Vaak is het discipline waaraan het ontbreekt. De dwang om te gaan, het is vrijblijvend. Sporten wanneer je wilt, 24/7 zelfs.
Maar goed, de eerste stap is gezet. Een lidmaatschap is geregeld. Nu nog gaan. De meesten gaan relatief onvoorbereid. Maken gebruik van een app maar worden in de sportschool niet echt begeleid. Hooguit een eerste les waarbij een instructeur meekijkt en tips geeft. Daarna ben je op jezelf aangewezen. Laat die kilo’s er maar afvliegen en de spieren tevoorschijn komen. Drie maanden en ik zie er een stuk beter uit. Na vier maanden komt de klad erin en ligt het pasje in de lade.
Wat zo lekker is aan sporten is dat het je hoofd zo lekker leeg maakt. Een mooie bijkomstigheid is een fantastisch lijf. Volhouden is echter een dingetje. Daar zijn we over het algemeen niet zo goed in.
Bij Aikido sport je op vaste tijden onder begeleiding van een gecertificeerde NOC/NSF Aikido leraar. Een groep die bezig is met hetzelfde. Mensen om je heen waaraan je je kunt optrekken. Zij bewandelen de weg reeds, de een langer dan de ander. Anoniem ben je niet meer. Je bent onderdeel van een groep en wordt warm onthaald. Iedereen vindt het leuk dat er iemand nieuw is en zij weten als geen ander hoe dat voelt. Je voelt je klunzig. Blijkt minder flexibel dan gehoopt. Alle hulp is welkom!
Je werkt steeds met iemand anders. De ene keer een ervaren rot en de andere keer met iemand die nog maar nauwelijks iets meer kan dan jij. De begeleiding van de leraar is intensief maar er is nog veel meer ruimte om zelf te ontdekken, samen naar oplossingen te zoeken. Accepteren dat je nog een hoop te leren hebt maar dat maakt het alleen maar leuker (en soms frustreert het enorm!). Je merkt aan je lijf dat het goed is voor je. Dat je een aantal vaardigheden te leren hebt zoals balans, gecentreerd zijn, werken zonder het excessief gebruik van spierkracht, werken in het nu. Mindfull bezig zijn. Rust bewaren. Ontstressen.
Aikido is toepasbaar in het dagelijks leven. In je werk, met je gezin of op school kom je veel conflictsituaties tegen. Door de principes van Aikido toe te passen kun je hier beter mee leren omgaan.
Naar de training gaan voelt niet meer als een “plicht”. Je gaat omdat het leuk is, omdat je het wilt. De uitdaging is groot en stimuleert je om te gaan. Elke keer leer je weer iets nieuws of verdiep je je in een techniek of vaardigheid waar je al eerder aan werkte.
Al snel kom je er achter dat het leren van Aikido een leven lang kan duren. Dat het een levenswijze kan zijn. Dat het je persoonlijk veel kan brengen. Dat het trainen in een trouwe groep fantastisch is en dat je daar onderdeel van wilt uitmaken. Het kan allemaal!
Dit vind je allemaal in de Japanse krijgskunst Aikido!
De Japanse cultuur komt ook tot uiting in de training. Elkaar groeten in de vorm van een buiging, de slippers netjes neerzetten aan de rand van de mat. Respectvol met elkaar omgaan. Aikido is veel meer dan alleen maar sporten. Het is op een bijzondere manier heel prettig omgaan met elkaar.
Kom je ook trainen in onze dojo (trainingszaal)? Trek een Aikidopak aan (lijkt op een Judopak) en werk aan je flexibiliteit, aan het versterken van je kern, het sterker maken van je spieren en pezen. Leer vallen en rollen en leer de wonderlijke technieken van Aikido die op het eerst meer lijken op zelfverdediging maar uiteindelijk veel meer blijken te zijn dan alleen maar dat. Zelfverdediging is destructief. Wij willen juist samenwerken maar wel controle uitoefenen en dan op een plezierige wijze. Kortom werk aan je fysieke en
mentale gezondheid, deze gaan hand in hand.
(153)