Hoe veerkrachtig is de boom?

De dojo kun je vergelijken met een boom. Een boom heeft wortels, een stam, takken en blaadjes. Bij elk van deze kun je de mensen plaatsen die in jouw dojo trainen. Het is niet zo dat hoe langer je traint hoe steviger jouw plek wordt in de boom. Een lid die 10 jaar traint kan heel goed een tak zijn terwijl iemand die 5 jaar traint al richting de stam gaat. Het gaat niet alleen om technisch niveau maar misschien wel veel meer om commitment.

De Ima Juku dojo boom

De boom heeft de afgelopen twee jaar flinke tikken gehad. De pandemie heeft er voor gezorgd dat er amper nieuwe leden de dojo zijn binnengewandeld. We hebben het afgelopen jaar ruim 5 maanden online moeten trainen en dat bevordert nieuwe aanwas niet. Daarnaast hebben mensen de dojo ook verlaten, allemaal vanwege de pandemie helaas. De boom (de dojo) is echter veerkrachtig. Dus ondanks magere jaren en een beetje verwelkte boom staat zij nog steeds en heeft de intentie sterker te zijn dan ooit. De mensen van de dojo zijn te vergelijken met de onderdelen van de boom. Je hoopt natuurlijk dat de mensen uiteindelijk allemaal wortels worden. Er schuilt echter een groot gevaar! Een boom zonder blaadjes is geen boom en lijkt ten dode opgeschreven. Over het algemeen zijn de nieuwe leden de blaadjes, ze beginnen in ieder geval wel zo. Of ze een tak, een stam en uiteindelijk een wortel worden is deels aan hen. Er gaan vele jaren overheen om een steviger element van de boom te worden. Trainen, trainen en nog eens trainen. Gaandeweg ontstaat de commitment naar de dojo, naar Aikido en naar je mede aikidoka’s en leraar. Je bent op het pad en we weten allemaal dat het best veel inspanning en motivatie kost om daar op te blijven.

Alle onderdelen vormen samen de boom. Ze kunnen niet zonder elkaar. Zo ook in de dojo, we kunnen niet zonder elkaar. Of je nu een blaadje bent of een wortel. Als de één er niet is dan is de ander er ook niet. De één is dus niks beter dan de ander en dat maakt het mooi. Iedereen is gelijkwaardig en samen maken we een sterke boom. Laten we met elkaar zorgen dat de hele boom alle aandacht krijgt. Hij moet gezond en veerkrachtig blijven. Een boom is een geheel. Ben je een wortel? Bekommer je dan juist om een blaadje! Deze is kwetsbaar en moet nog stevig worden. Ben je een blaadje, leer dan van een stam of een wortel en herken de andere bladeren en haal daar kracht uit. De dojo moet sterker worden, dat kost jaren. Net als het volwassen en sterker worden van een dojo. Ima Juku bestaat op 13 januari 2022 17 jaar. We zijn op weg een stevige dojo te worden. Klappen als 2 jaar Covid met veel online trainen hebben laten zien dat de boom kwetsbaar is. Dat zelfs mensen uit de stam afhaken. Gelukkig blijken veel van de takken veerkrachtig te zijn en de meeste blaadjes zijn vast blijven zitten. Met elkaar moeten we er hard aan werken om de hele boom sterk te houden, hem staande te houden.

Op welke manier zorg jij dat de dojo weer sterk en veerkrachtig wordt en blijft?

(176)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *