Is het belangrijk om veel te trainen?

Als je de mogelijkheid hebt om veel tijd te besteden aan een hobby of sport is dat natuurlijk fijn. In onze jachtige wereld is tijd echter een steeds meer afnemend fenomeen. Heb je dan eens spaarzaam tijd dan wordt dat toch vaak weer razendsnel ingevuld. Agenda’s lopen vol en iets spontaans plannen is er amper meer bij. “De komende maanden zit ik vol..” is een veel gehoorde opmerking. Het lijkt of men overal bij wil zijn, niets meer wil missen.

Aikido is gepland op een vast moment, bij Ima Juku is dat op de maandag- en donderdagavond. Wat belangrijk is is regelmaat. Dat is belangrijker dan de hoeveelheid keer die je traint. Als er grote gaten zitten in je trainingsactiveiten, gaat het lichaam de bewegingen niet onthouden. Als je bewegingen vanzelf wilt laten gebeuren (spiergeheugen) dan moet je verstand daar een onbewuste rol in gaan innemen. Ons brein controleert namelijk onze bewegingen. Dat kost heel veel herhalingen van dezelfde bewegingen. Als daar te lang tijd tussen gaat zitten kun je min of meer opnieuw beginnen. Dit is vaak niet zo als je ze volledig beheerst en dan een tijdje niet traint. Neem bv. Fietsen of schaatsen. Als je het eenmaal goed kunt verleer je het nooit meer. Je zal wel roestig zijn in het begin maar het daarna relatief snel weer oppakken.

Om in Aikidotermen te spreken: een zwarte bander zal Aikido weer sneller oppakken dan een witte bander. De eerste heeft een hoop meer spiergeheugen opgebouwd. “Use it or lose it” klopt eigenlijk niet. Je kunt het aanvullen met “.. tot je het weer gebruikt”.

Regelmaat is dus het belangrijkst. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat als de tijd tussen de regelmaat korter wordt je lichaam daar een hoop profijt van heeft. Zoals ik al eerder aangaf lijkt het of onze overvolle agenda’s eerder voor regelmatige onregelmatigheid zorgen. Maak een commitment met jezelf, tolereer geen sportschoolgedrag bij jezelf. Hoe eerder je in het ritme zit hoe makkelijker het je afgaat. Het liefst 2x per week maar in ieder geval 1x per week.

Tot op de mat! Deze week graag 😉

(26)

One thought on “Is het belangrijk om veel te trainen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *