Iets nieuws! Of toch niet..

Iets nieuws leren in Aikido is altijd leuk! Als ik naar een stage ga probeer ik zo goed als ik kan de aangereikte dingen zo uit te voeren als ze worden voorgedaan. Anders kan ik beter thuis blijven. Dat doe ik ook als ik in Japan ben. Dat wil echter niet zeggen dat ik het direct meeneem naar mijn eigen dojo ook al ben ik in de positie als Dojo Cho veranderingen door te voeren. Ik doe er niet zoveel mee. Ik laat het bezinken. Als het bij blijft zal het wel passen bij me denk ik zomaar.

De basis in de dojo is breed genoeg om je de eerste 20 jaar mee bezig te houden. Daarmee leg je een stevig fundament en kan je eigenlijk overal wel terecht. Suganuma Sensei laat eigenlijk altijd de basis zien. En hoewel dat op het oog dan op een gegeven moment bekend voorkomt zit er nog heel veel onder verborgen. Die verborgen dingen ga je pas later zien en voelen. Daarvoor moet je eerst een tijd door een oppervlakkig fundament heen. Daarmee kweek je wel een stevig basis overigens. Ter zijner tijd krijg je nieuwe inzichten en ga je technieken anders doen. Niet dat ze op het oog zo anders zijn maar je interne lichaamsstructuur gaat anders werken. Er worden nieuwe krachten aangeboord. Er komt een transformatie van spierkracht naar interne kracht. Van hard naar zacht maar wel met heel veel power die echter anders voelt dan spierkracht. Hoe je dat leert?? Elke week weer op de mat staan, dat heel lang volhouden en het uiteindelijk ontdekken. De eigen dojo is de plek waar je Aikido leert.  En in de tussentijd? Ontzettend veel plezier hebben met wat je hebt geleerd!

(46)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *