Dat meebewegen..

Hoe zit dat nu? Is Aikido nu een krijgskunst of niet?Het antwoord is volmondig JA! Maar……Aikido staat te boek als een moderne krijgskunst met oude wortels in een nieuw jasje. De grondlegger is nog niet eens 50 jaar dood. De uitvoering van Aikido wordt op veel verschillende manieren gedaan en er is veel ruimte voor interpretatie. Ik weet niet of Morihei Ueshiba zich zou omdraaien in zijn graf of dat hij juicht als hij het heden ten daagse Aikido ziet. Ik houd het maar op het laatste.

Elke directe leerling van de grondlegger heeft zijn draai gegeven aan het Aikido, heeft het op een bepaalde manier geïnterpreteerd. Voor Suganuma Sensei is bv. de basis heel belangrijk. Een ander heeft principes van Ying en Yang opgepakt enzovoorts. Dat maakt dat er veel verschillen zijn te bespeuren in de Aikidowereld van vandaag. Leerling van leerling van leerling is natuurlijk ook water bij de wijn doen. Of is het verdieping? Dat is de grote vraag.

In ieder geval kent Aikido een aantal krachtige technieken die een behoorlijk effect teweeg kunnen brengen op degene die het ondergaat. Deze technieken kunnen behoorlijke schade toebrengen. Daarom zijn twee dingen van groot belang tijdens het trainen. De eerste is dat je als partner (uke) zo goed mogelijk de beweging volgt van de uitvoerder (nage), niet tegenhoudt en de spieren en gewrichten soepel en ontspannen houdt. Op deze manier voorkom je dat de nage spontane kracht zet of dat je jezelf in een positie manoeuvreert waarin het lastig is om de ukemi (het ontvangen van de techniek) te nemen met wellicht een blessure tot gevolg. Voor de nage betekent het dat hij of zij heel goed moet opletten of de uke wel volgt en ontspannen is. Dus niet te snel de techniek inzetten of doorzetten als je weerstand krijgt. De nage is verantwoordelijk voor de uke!

Veel mensen vergelijken Aikido met een dans. Dit komt omdat het zo harmonieus gaat vanwege bovengenoemde zaken. Des te langer je met elkaar traint het makkelijker het gaat. Het is dus vanwege een hopelijk lang leven in Aikido zonder noemenswaardige blessures of chronische pijnen. Laten we op elkaar passen want we hebben elkaar nodig op de mat!

(43)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *