Hoe leer je nu het best Aikido??

Tijdens de training kom je in aanraking met veel verschillende niveaus. Bij een ieder ervaar je wel iets over je eigen niveau en van een ieder valt wel iets te leren. Zij kunnen ook iets van jou leren.

Veel tijd zie ik verloren gaan aan met name verbale uitleg. Je bent eigenlijk aan het lesgeven terwijl je aan het trainen bent en daar is iemand anders voor aanwezig op de mat.

Aikido is een complexe bewegelijke martial art die moeilijk is om te leren. Realiseer dat en nog belangrijker, accepteer dat. Omdat je niet elke dag op de mat staat is elke trainingsminuut belangrijk. Benut die dan ook zoveel mogelijk. Realiseer je ook dat het niet zoveel zin heeft een gevorderde techniek uit te leggen aan een beginner. Er zitten nog teveel componenten in die de beginner niet begrijpt of kan uitvoeren. De beginner haalt er heel kleine dingetjes uit die weer gebruikt kunnen worden bij de technieken die wel bij het niveau van de beginner horen. Bijvoorbeeld als de techniek begint met taisabaki tenkan. Dan is dat de oefening. De rest is mooi meegenomen maar niet belangrijk.

Wat kun jij doen? Beweeg mee! Stuur de beweging van de partner in een bepaalde richting. Jij weet hoe de techniek gaat en kent daar ook de ukemi bij. Zeg niets maar laat voelen. Dat is een enorme uitdaging in onze maatschappij waar we zo graag alles willen uitleggen en uitgelegd willen krijgen.

Mocht de leraar het nodig een aanwijzing te geven dan komt die vanzelf. Vaak doet de leraar dat ook niet omdat hij ziet dat de techniek voldoende wordt uitgevoerd op het niveau van de leerling.

Aikido leer je voornamelijk door het te doen!

(183)

3 thoughts on “Hoe leer je nu het best Aikido??

  1. De laatste tijd stuurt André jouw mooie stukjes door. Zo ook dit mooie stukje. Ik zie het je vertellen tijdens de les. Fijn ook dat je benoemt om te (leren) accepteren dat aikido een complexe beweeglijke martial art is.
    Dankjewel.

  2. Achter jouw geschreven wijsheid schuilen vele jaren Aikido en levens ervaring. University of life. Dank voor het delen hiervan. Inderdaad, veel mensen praten onbewust altijd maar door en vergeten te voelen in stilte. Graag een abonnement. Olaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *