Aikido werkt! (of toch niet..)

Wat bedoel ik met “werkt”? Dat is op meerdere manieren uit te leggen.

Aikido als een defensieve krijgskunst

Aikido zal soms werken en soms niet. Lekker vaag. Laat ik het uitleggen. Op moment van schrijven beoefen ik 36 jaar krijgskunsten. Een aantal jaren Taekwondo waar ik stevig verwikkeld was in het meedoen aan zoveel mogelijk toernooien met niet onverdienstelijke resultaten (en menig teleurstelling). De laatste 26 jaar beoefen ik Aikido. Nog nooit heb ik een van de twee krijgskunsten hoeven toepassen in een bedreigende situatie. Ondanks mijn vele toernooiervaring, waar het er hard aan toe ging, heb ik geen daadwerkelijke “straatervaring”. Godzijdank! Wat belangrijk is is het element van verrassing Als iemand niet door heeft dat je van plan bent hem (of haar) te vloeren, werkt een krijgskunst perfect want je hebt de tools geleerd om iemand uit te schakelen. Als het echter zo is dat de ander al volledig op je gefocust is dan wordt het verhaal toch wel even anders. Laat ik een voorbeeld nemen; stel je staat achter een persoon die zacht gezegd aan het flippen is dan zou je die snel kunnen controleren als je daar de juiste technieken voor weet. Sta je echter voor deze persoon en is de focus van deze figuur op jou gericht dan weet ik het nog niet zo net. Kijk maar eens naar de bekende politie reality series. Daar moeten ze een doorgedraaide persoon ook bijna eerst teaseren voordat deze te neutraliseren is. Want laten we eerlijk zijn, met een normaal denkend mens krijg je toch niet zomaar slaande ruzie? En de kans dat je in een donker steegje overvallen wordt lijkt me ook niet heel groot (indien wel, dan zijn alle middelen die je tot je beschikking hebt toegestaan).
Daarnaast train je ook niet voor de maaiende dronkenlap die het op jou heeft gemunt. Kans dat die een aanval uitvoert die jij nou net niet hebt geoefend is erg groot. Aikido werkt? (niet?)

Aikido als bewegingskunst

Aikido is een van de moeilijkst te leren krijgskunsten. Op alle lichaamsdelen wordt stevig appel gedaan als je bezig bent om een techniek uit te voeren. Handen, heupen, voeten, alles werkt samen in dat ene wervelende moment. En wat voel je je onhandig als je net met Aikido bent begonnen, dat zal iedereen zich pijnlijk herinneren, Zwierende zwartebanders met golvende hakama’s bewegen lichtvoetig over de mat. Het lijkt alsof ze zweven. Nee, dan jij… houten klaas bij uitstek, jaren amper bewogen en dan toch maar de keus gemaakt om, besloten in een van je betere momenten, Aikido te gaan beoefenen! En na een half jaartje kijk je terug op die moeilijke start. Waar je jezelf¬† tegenkwam in het eerste kwartier van de training tijdens de stretching. Al snel trek je de briljante conclusie dat dit wel goed voor je is. Als de leraar je vertelt dat je in plaats van stijver alleen maar soepeler kunt worden, ga je helemaal glimmend naar huis. Als na een tijdje blijkt dat je daar toch ook wel hard voor moet werken gaat de glans daar wel een beetje vanaf. Echter zonder weerstand geen glans dus vol goede moed doorgaan met het wekelijks rekken en strekken. Dan is er nog dat kleine obstakel van het vallen wat overwonnen moet worden. Gelukkig doet iedereen het rustig aan met je. Als je dan na een half jaar na afloop van de training tijdens de thee mooie herinneringen aan het ophalen bent van de eerste lessen, merk je pas hoe ver je inmiddels gekomen bent! Er komt vanzelf, nou ja, na hard trainen dan, een moment dat jij je ook voelt zweven over de mat. Je co√∂rdinatie is enorm toegenomen, je lichaam in balans, je spieren soepeler en sterker. En dat alles terwijl je ook ouder bent geworden. Aikido werkt!

Aikido als geestelijk verrijker

Lichaam in balans, hoofd in balans, jij in balans. Wat zou dat allemaal heerlijk zijn. Innerlijke rust in ons o zo jachtig bestaan. De training voelt bijna meditatief ondanks dat de intensiteit van trainen groot is. Je probeert niet meer te denken aan wat je aan het doen bent, je doet het gewoon. Alles van de dag raak je kwijt zodra de eerste oefening in Aikido begint (torifune). De stress valt weg en je focust nog maar op een ding, de training. Het enige waar je mee bezig bent is het verbeteren van technieken, het gebruik van je ademhaling, het ondergaan van een techniek (ukemi). Er is zoveel te verbeteren, je kunt er een leven over doen.
Iedereen roept altijd dat je altijd moet blijven leren anders sta je stil. Hoe zit dan dan fysiek? Daar laten veel mensen nog wel eens een steekje vallen. Aikido gaat van het hoofd naar het lichaam en terug. Fysiek in goede staat, mentaal in goede staat. Die twee gaan bijna altijd hand en hand. Aikido werkt!

Wil je Aikido beoefenen omdat je jezelf wilt kunnen verdedigen in elke situatie die maar denkbaar is? Begin er niet aan!

Wil je Aikido beoefenen omdat het fysiek goed voor je is, je geestelijk sterker en rustiger maakt en je ook nog in balans komt? Dan ben je aan het juiste adres. Je zal er geen spijt van krijgen. Het enige wat je nodig hebt is commitment. Aikido in 10 lessen bestaat niet. Je kunt er een leven aan besteden.

(238)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *