Misschien is bij de Aikidoles je trainingsmaatje wel het allerbelangrijkste! Hoe ga je anders je technieken oefenen? Bij wie kan je meten of je techniek op de juiste manier wordt uitgevoerd? Waardering voor dit trainingsmaatje is dan ook van groot belang. Zonder hem of haar zal er geen vooruitgang in je Aikido te bespeuren zijn. Domo Arigato Gozaimashita!
Nu heb je trainingsmaatjes in allerlei soorten en maten. Van beginners tot oude rotten met een bak ervaring (en misschien wel een intimiderende hoge graad..). Bij Ima Juku is het gebruikelijk te wisselen bij elke techniek, zo heb je de kans tijdens een les met veel verschillende soorten en maten te trainen. Zo tref je heel meegaande uke’s (trainingspartner in Aikido), niet meegaande uke’s, ervaren uke’s, beginnende uke’s. Daarnaast ook nog combinaties van bovenstaande.
Om Aikido te kunnen leren werk je samen met iemand anders. Ik kan vaak zien of mensen veel met elkaar hebben getraind. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en voelen elkaar haarfijn aan. De technieken zien er harmonieus uit. Het samenspel is prachtig.
Manieren van reageren, flexibiliteit in het lichaam, meebewegen, aanvoelen, sensitief zijn, kennis van techniek, fit zijn, lekker in je vel zitten. Het zijn allemaal factoren die een samenspel kunnen maken of breken. De lijst langs lezend komt het wellicht in je op dat goed samenwerken een kansloze missie is. Je zult merken dat je eigen rol hierin van groot belang is. Jij kunt er zelf van alles aan doen om er voor te zorgen dat uitvoering van de techniek lekker loopt. Dan nog ben je met iemand samen. Jij kan alles op de rit hebben die avond, de ander wellicht niet. Daar ga je weer. Het is vallen en opstaan, elke les weer. Was het vandaag geweldig met uke x dan hoeft dat morgen met een andere techniek niet zo te zijn.
Wat leer je van uke zijn?
Uke zijn geeft inzicht in techniek en de richtingen daarvan. Het geeft je ook inzicht in jezelf en in je partner. Hoe reageer jij en hoe reageert je partner. Gaat het soepel, gaat het stroef. Hoe goed voelen jullie elkaar aan? Waar zitten jouw blokkades?
En dan in tijden van Corona
Nu trainen we in vaste twee- of drietallen de komende tijd. Vlak voor en na de zomer met contact en nu weer even zonder contact. Je traint de hele les met dezelfde partner. In hoeverre ben je nu eigenlijk afhankelijk van wat voor soort partner je krijgt? In mijn opinie maakt het niets uit met welke partner je traint. Je kunt leren van iedereen. Of je nu met iemand traint die veel lager of veel hoger is in graad maakt wel verschil. Trainen met iemand hoger in graad kan spannend zijn en voor je gevoel veel leerzamer dan met iemand die lager is in graad. Ik ben juist van mening dat je veel kan leren van iemand die lager is in graad en dus normaal gesproken veel minder ervaring heeft dan jij. Deze reageert vaak anders dan je verwacht en is vaak minder bedreven in het nemen van ukemi dus daarvoor moet je harder werken om de techniek te laten werken.
Kortom: Het is een voorrecht om met iedereen te mogen trainen ongeacht niveau. Dus mocht je een keer trainen met iemand waarvan je denkt dat je er niets mee kan, zet die gedachte dan snel opzij en ga er vol voor. Kies eens iemand uit waarvan je eigenlijk denkt dat je daar niet zo goed mee kunt trainen, je zult verrast zijn!
(0)